ZAHA HADID

Slika 1: Zaha Hadid, 2010, portret

Slika 1: Zaha Hadid, 2010, portret

UVOD

Zaha Hadid je bila Iraško-britanska arhitektka, ki je znana po svojih inovativnih, drznih in modernih stavbah, ki pa se delno ujemajo z okolico. Stavbe so različnih oblik, od ovalnih do okroglih. Imajo tudi več različnih kotov: njene besede so bile, da poznamo 360 različnih kotov, zakaj bi se torej omejili le na enega. V preteklosti je bila pogosto spregledana zaradi njene narodnosti. Mnogo njenih projektov je bilo zavrnjenih, ker naj ne bi bili praktični in težko izvedljivi. Zato je skoraj obupala nad arhitekturo. Kasneje je imela v Londonu pisarno, kjer je imela več kot 150 zaposlenih. Kljub vsem zavrnitvam in neuspehom, ji je uspelo s strastjo do dela narediti zelo uspešno kariero na področju arhitekture. Je prva ženska, ki je osvojila prestižno nagrado Pritzker Prize leta 2004.

ŽIVLJENJEPIS

Zaha Mohammad Hadid se je rodila 31. oktobra 1950 v Bagdadu. Odrasla je v izobraženi islamski družini, usmerjeni v zahodno kulturo. Njen oče je bil vpliven politik. Talent za risanje je podedovala po materi, zaradi katerega se je kasneje zanimala za umetnost. Njeno zanimanje za arhitekturo pa izvira iz družinskega izleta v južni Irak, kjer so si ogledali Sumerska mesta – mesta najstarejših civilizacij na svetu. Med intervjujem je dejala, da je občutje okolja ni nikoli zapustilo. Pesek, vodovje, ptice, trsje, stavbe in ljudje so bili v neki harmoniji. Pravi, da poskuša odkriti in ustvariti arhitekturo, ki bi vzbudila podoben občutek, a na sodoben način.

Študirala je na ameriški univerzi v Beritu, kjer je diplomirala iz matematike, kar ji je omogočil njen oče, ki je bil uspešen politik, ekonomist in podjetnik. Pot jo je nato zanesla v London, kjer je od leta 1972 do leta 1977 študirala arhitekturo na Architectural Association School of Architecture (Šola za arhitekturo združenja arhitektov). Ko je diplomirala je začela delati za londonski arhitekturni biro the Office of Metropolitan Architecture (Urad za arhitekturo mesta), ki ga je ustanovil profesor Rem Koolhaas, nizozemski arhitekt. Z Remom je sodelovala v različnih projektih, vse dokler ni odprla svojega arhitekturnega biroja v Londonu. Ustvarjala je vse do leta 2016, ko je nepričakovano umrla.

Kariera

Leta 1980 je postala popolnoma samostojna arhitektka. Sodelovala je na različnih natečajih. Na začetku ni bila uspešna, mnogo njenih projektov je bilo zavrnjenih, ker naj ne bi bili praktični in težko izvedljivi. Sčasoma pa se je vedno več ljudi začelo zanimati zanjo. Njene inovativne in drzne ideje so bile dolgo časa le risbe in skice.

Arhitektka se ni nikoli poročila ali imela otrok. Zelo je bila predana svojemu delu in je praktično živela za arhitekturo. Prav zaradi tega je postala tako uspešna. Vsak projekt je izpopolnila do potankosti. Za njo so ostali številni neizvedeni projekti kot so centralna banka v Bagdadu, visoko-hitrostna železniška postaja v Nepalu in drugi.

DELA

Prvi večji projekt je bila gasilska postaja v nemškem mestu Weil am Rhein. Sledili so še drugi projekti in številni uspehi. Leta 1994 je z operno hišo Cardiff zmagala na natečaju v Veliki Britaniji, čeprav je ni nikoli realizirala. Z leti je Zaha pridobila izkušnje in nova znanja. Leta 2004 je dosegla vrhunec, ko je prejela, kot prva ženska Pritzkerjevo nagrado, ki je najpomembnejša nagrada na področju arhitekture (nekateri jo imenujejo Nobelova nagrada za arhitekturo). Projekt, ki je eden najbolj poznanih, je skakalnica v Innsbrucku, v Avstriji, ki vsako leto gostuje novoletno turnejo smučarskih skokov. V svoja dela je vedno vključevala nove tehnologije in materiale.

Uspešna pa je bila tudi na drugih področjih. Preizkusila se je tudi v slikarstvu, oblikovanju uporabnih predmetov ter dizajniranju interjerja in pohištva. Tudi v te predmete je vpeljala svoj sodoben in organski slog. Skupno je osvojila 21 nagrad v evropskem in svetovnem merilu.

Slika 2: Zaha Hadid, 2008, Bridge Pavilion, Španija (Zara-goza)

Slika 2: Zaha Hadid, 2008, Bridge Pavilion, Španija (Zara-goza)

Vitra fire station

Eden prvih realiziranih projektov Zahe Hadid je gasilska postaja v mestu Weil am Rhein, ki leži v Nemčiji ob meji s Švico in Francijo. Gradnja se je začela leta 1990 in je bila končana v treh letih. Zgradbo je projektirala skupaj z nemško-britanskim arhitektom Patrickom Schumacherjem. Postavljena je kot ključni element v linearno urejeni coni in predstavlja podaljšanje linearnih vzorcev sosednjih polj in vinogradov. Zgradba je velika 852 kvadratnih metrov in je zasnovana kot skupek večplastnih zidov v linearni strukturi. Namen zgradbe ni, da bi izstopala, ampak da povezuje okolico v celoto. Stene so nagnjene in prelomljene. Od znotraj nam daje arhitektura občutek nestabilnosti. Gasilska vozila, ki se nahajajo v notranjosti omilijo ostrost linij. Stavba predstavlja zamrznjeno gibanje in ob pogledu nanjo lahko le čakamo kdaj se bo premaknila in eksplodirala. Gasilska postaja je zgrajena iz betona, povezujejo pa jo steklena okna. Danes je preurejena v muzej, v katerem so predstavljeni Vitra modeli stolov.

Slika 3: Zaha Hadid, 1994, Vitra Fire Station, Nemčija

Slika 3: Zaha Hadid, 1994, Vitra Fire Station, Nemčija

Slika 4: Zaha Hadid, 1994, notranjost Vitra Fire Station, Nemčija (Weil am Rhein)

Slika 4: Zaha Hadid, 1994, notranjost Vitra Fire Station, Nemčija (Weil am Rhein)

MAXXI – National Museum of the 21st Century Arts

S tem projektom je Zaha prav tako zmagala na mednarodnem natečaju. Stavbo so začeli graditi leta 2000, nastajala pa je kar 10 let. Stoji v Rimu, v Italiji.

Stavba je sestavljena iz upognjenih kvadratnih cevi, ki se med seboj prekrivajo in križajo in spominjajo na košček masivne prometne infrastrukture. MAXXI  je sestavljen iz dveh muzejev: muzej za umetnost in muzej za arhitekturo. Ima tudi avditorij, knjižnico in medijsko knjižnico specializirano na področju umetnosti in arhitekture, knjigarno, kavarno, bar, restavracijo, galerije za začasne razstave, predstave in izobraževalne dejavnosti.  Velik javni trg pred muzejem je zasnovan za dogodke v živo in razstave. Maxxi velja, iz strani revije The Guardian, za Zahino najboljše delo in mojstrovina, ki se lahko primerja z antično rimsko arhitekturo.

Projekt je bil nagrajen z nagrado Stirling prize for Architecture. Nagrada je vsakoletno podarjena najboljšim arhitektom, za arhitekturna dela v Veliki Britaniji in so največji prispevek k razvoju Britanske arhitekture.

Slika 5: Zaha Hadid, 2000-2010, Muzej MAXXI, Italija (Rim)

Slika 5: Zaha Hadid, 2000-2010, Muzej MAXXI, Italija (Rim)

Bergisel skakalnica

Slika 6: Zaha Hadid, 2003, skakalnica Bergisel, Avstrija (Innsbruck)

Slika 6: Zaha Hadid, 2003, skakalnica Bergisel, Avstrija (Innsbruck)

Smučarska skakalnica stoji v Innsbrucku, v Avstriji. Prvotna skakalnica je bila zgrajena že leta 1926. Leta 1999 je bila Zaha na mednarodnem tekmovanju, izbrana za oblikovanje rekonstrukcije. Končana je bila leta 2003. Skakalnica je velika 50m in dolga 90m. Z rekonstrukcijo so dosegli tudi daljše skoke in sicer kar 134,5m. Odskočišče je dolgo 98m in postavljeno pod 35° naklonom. Ima zaščitno ograjo, ki odbija veter, da ne ovira skakalce.

Na vrhu skakalnice je razgledna plošča po kotom 360°. Do nje se je mogoče povzpeti z dvema dvigaloma. Eno je namenjeno skakalcem, drugo pa obiskovalcem. Zaha je strukturo opisala kot organski hibrid, saj predstavlja združen stolp in most. Stolp je izdelan iz armiranega betona in je primeren za vse vremenske razmere.

ZAKLJUČEK

Arhitektke Zahe Hadid druge stvari kot arhitektura v življenju praktično niso zanimale. Svoje življenje je posvetila arhitekturi. Delala je noč in dan, večkrat brez premora, zato je bila ena najbolj uspešnih arhitektk današnjega časa. Njena dela so izvirna in drugačna, vedno znova je presenetila. Delala je samo velike objekte, manjše hiše je niso zanimale. Kljub velikemu številu neuspehov na področju arhitekture, je vztrajala in z ljubeznijo do dela postala ena najbolj slavnih arhitektk današnjega časa.

SUMMARY

Zaha Hadid Mohammad (born in 31 Oc-tober 1950) is an Iraqi-British architect.
She is inspired from one of the earliest civilisation –Summerian ancient towns.
She was studied on Architectual association School of Architecture. After finishing shool, she started workin in the Office of Metropolitan Architecture. In 1980 she became independant architect. Her buildings are distinctively neofuturistic charasterised by the » powerful curving forms« of her elongated structur with with multiole perspective points and fragmented geometry to evoke the chaos of modern life. She is currently profesor at the University of Applied Arts Vienna in Austria.

The most famous arhitectures work by her are: Ski jump Bergisel, Museum MAXXI, Vitra Fire Station and Bridge Pavilion.

VIRI:

Besedilni viri:

•    Jodido, Philip, 2010: Architecture now!, London, Velika Britanija; Taschen, cop. 2010,ISBN: 978-3-8365-2345-5
•    Zaha Hadid biography , 2006, [21.12.2015], Encyclopedia of world biography. Dostopno na spletnem naslovu: http://www.notablebiographies.com/supp/Supplement-Fl-Ka/Hadid-Zaha.html#ixzz3Mbvc23Fc
•    Howarth,Dan,2014, Dezeen Magazine, [21.12.2015], Dostopno na spletnem naslovu: https://www.dezeen.com/2014/12/18/zaha-hadid-architecture-education-women-miami/

Slikovni viri:

•    Slika1: GROB, Marco. 2010. Zaha Hadid portrait 2010. Flickr. [22.12.1015; 16:37]. Dostopno na spletnem naslovu: <://www.flickr.com/photos/eager/16988084291> Licence: (CC BY)
•    Slika 2: Avtor neznan.2013. Zaha Hadid, 2008, Bridge Pavilion, Španija. Wiki-pedia. [22.12.1015; 16:38]. Dostopno na spletnem naslovu: <https://en.wikipedia.org/wiki/Bridge_Pavilion#/media/File:Pabell%C3%B3n-Puente_Zaragoza.jpg > Licence: (CC BY-SA)
•    Slika 3: Avtor neznan. 2014. Vitra Fire Station. Wikipedia. [22.12.1015; 16:44]. Dostopno na spletnem naslovu:  < https://en.wikipedia.org/wiki/Vitra_(furniture)#/media/File:VitraFireStation-pjt1.jpg > . Licence: (CC BY-SA)
•    Slika 4: Avtor neznan. 2006. Interior of Vitra Fire Station, Nemčija. Wikimedia. [22.12.1015; 16:50]. Dostopno na spletnem naslovu: <https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vitra_fire_station,_upper_level_interior_1,_Zaha_Hadid.jpg>. Licence: (CC BY-SA)
•    Slika 5: OBAYDA, Cris. 2013. Museum MAXXI, Italija (Rim) Flicker. [22.12.1015; 17:08]. Dostopno na spletnem naslovu: <https://www.flickr.com/photos/78771126@N07/8450482012>. Licence: (CC BY)
•    Slika 6:Avtor neznan. 2006. Ski jump Bergisel, Avstrija. Wikimedia comons. [22.12.1015; 18:11]. Dostopno na spletnem naslovu:  <https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bergisel_Ski_Jump_Tower.jpg> . Licence: (CC BY-SA)

AVTORJI:

MARKIČ Anja (2014/15)

ČOK JEREB Lina (2015/16)

ŽITNIK Eva (2016/17)

BOLE Ajda (2018/19)

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja